søndag 24. februar 2008

Tre innovasjonsstrategier

-Innovasjoner initieres og drives frem av ny teknologi og forskningsbasert kunnskap.

Innovasjoner initieres og tar utgangspunkt i menneskene og organisasjonens opplevde behov for endring.



Innovasjoner initieres og man tar utgangspunkt i at relasjoner og gruppeidentifikasjon er drivkraften i endringsprosessen. Spredningsprosesser.

P-S-modellen



Fase 1. behov – opplevelse av nå- situasjonen og endringsbehovene


Fase 2: Problem – presisering, konkretisering og avgrensning av endringsbehovene


Fase3: Ressurser – utveksling og innhenting av kunnskap, ideer og erfaringer


Fase 4: Løsning – utforming av løsningsforslag med planer for implementering


Fase 5: Implementering – anvendelse og evaluering av den valgte løsningen

Innovasjon

Innovasjon skjer når menneskene gjør noe nytt gjennom å utvikle og anvende ny kunnskap, eller ved å utnytte allerede eksisterende kunnskap på nye områder.

Skogen og Sørlie`s definisjon på innovasjonsarbeid: "en planlagt handling med hensikt om å forbedre praksis"

I skolen må man hele tiden se etter potensiale og mulige forandringer som kan forbedre læringsutbytte. I dagens raske utvikling må man innovere for å "henge med", og det er helt klart viktig med en ledelse som har forståelse for dette og er initiativrik i forhold til nye tanker og arbeid.

Å være innovativ, betyr å være produktiv, fortsette å prøve og bruker erfaringer på en ny måte.
Sentral innovasjonskunnskap er å være klar over maktens muligheter, dens fordeler og ulemper, hvem som har den i ulike sammenhenger - og å være klar over sin egen eventuelle makt.

Det er viktig å vite om ulike innovasjonstrategier og bestemme seg for hvilken man ønsker å bruke i forhold til det arbeidet man ønsker å gjøre.


Skogen og Sørlie`s definisjon på innovasjonsstrategier: "Med innovasjonsstrategier forstår man systematiske fremgangsmåter som benyttes for å gjennomføre innovasjoner internt"



lørdag 23. februar 2008

Refleksjonsnotat 1

Da var det å ta for seg de første tankene rundt AVIK 6400 om kunnskap, informasjon, læring og teknologi. Denne modulen skiller seg fra de tre foregående hvor vi startet med ITL og lærte hvordan lage link og skrive notater, til å bli kjent med nye læringsressurser som vi har benyttet oss av. Vi kan si det sånn at vi har testet ut mye og har laget vår PLE. Vi skal fortsette å søke etter nye læringsressurser, men vi må heve oss og formidle det vi har lært videre til ledelse, kollegaer og elever. Nå skal vi løfte blikket opp og frem!

Målene i fagplanen er som vanlig utfordrende. Vi har fortsatt med den samme gruppa som i forrige modul. Jeg, Rune, Ragnar og Merete ønsker sammen å drive innovasjonsarbeid på Råholt ungdomsskole i form av SAFT i skolen. Rune har lagt frem idèen til rektor som i første omgang stilte seg positiv til arbeidet. Fremover blir det å ta et ordentlig møte med rektor hvor vi alle(Merete, Ragnar, Rune og meg) deltar. Før dette møte må vi ha satt ned punkter for hvorfor vil vi gjennomføre dette arbeidet? Hvorfor ønsker vi å ta for oss hele skolen? Hvordan kan det bli praktisk gjennomførbart? Problemstillingen min pr dd blir derfor:

"Hvordan kunne forbedre elever og kollegaers digitale kompetanse ved bruk av SAFT på RUSK?"

hvilke strategier velger man da for innovasjon i skolen. Den som virker mest naturlig nå er
P-S modellen der brukeren ser behovet og problemene. De som skal bruke systemet kommer inn på et tidlig tidspunkt hvor i våres tilfelle blir elever og kollegaer. Med denne strategien deltar de aktivt og vil med det kunne få et eierforhold til den endringsprosessen som vi ønsker å sette i gang.

Så får jeg se hvordan ting utvikler seg videre og om en møter noen motstand og barrierer.

Hva er egentlig SAFT? Hva tenker jeg å fokusere på i mitt arbeid?

SAFT er medietilsynets trygg bruk-sider for digitale medier. Digitale medier er alt ifra mobiltelefoner til internett. Når det gjelder vårt arbeid på skolen må vi fokusere på noen ting. Jeg tenker først og fremst trygg bruk av internett som blant annet innebærer: Hva er egentlig internett?, uønsket informasjon på nettet, sikkerhet, kildekritikk. I tillegg mener jeg det er viktig å presentere både elever og lærere for ulike nettbaserte verktøy som kan forenkle hverdagen.

Seminar

Jeg er enig med Rune at det kan være lurt av oss å ta opp tankene våre om bruk av SAFT i skolen på seminaret. Da får vi forhåpentligvis presentert kollegaer for den felles bloggen som er opprettet for skolen. Vi får da en tilbakemelding fra kollegiet om hva de tenker rundt arbeidet. Så snart vinterferien er over bør vi(Rune, Ragnar, Merete og meg) sammen ta en prat med Rektor.

Runes samtale med rektor

Melding fra Rune: Har vært i samtale med rektor. Vi skal snart ha seminar på Rusk. Hva om vi sammen (Ragnar, Merete, Du og jeg) tar et innlegg om hva vi har tenkt å sette i gang på Rusk? Rektor var positiv til at vi skulle starte opp med "SAFT i skolen".

tirsdag 12. februar 2008

Individuell oppgave SAFT i skolen

Rune kom opp med en idè om å jobbe med SAFT på RUSK. Vi er nå Rune, Ragnar, Merete og meg som ønsker å ha dette som vår individuelle oppgave denne modulen. Dette blir vårt arbeid med tanke på innovasjon og være en støttespiller for ledelsen. Tanken er at vi fire skal ha et møte så raskt som mulig hvor vi setter opp punkter for hvorfor vi ønsker å gjennomføre dette. Deretter få et møte med rektor hvor vi legger frem idèen. Vi tenker nå at en uke med SAFT på hele skolen, både med elever og lærere hadde vært ideelt. I tillegg til SAFT ønsker vi også da å presentere ulike nettbaserte verktøy noe vi tror er nødvendig både for elever og lærere. Medstudentene Brita, Gry, Mats og Arnfinn jobber på RUSK og har alle sagt seg villig til å delta på et evt "prosjekt" med SAFT i skolen.

fredag 1. februar 2008

Kunnskapsbasert læring

Kunnskapsbasert læring vil være fokusert på formidling av eksisterende fakta, kunnskaper og prosedyrer. Læringsfasen vil ofte være formidlet og styrt av en lærer. I sin grunnleggende natur kan man betrakte kunnskapsbasert læring som orientert mot fortiden. Kunnskapsbasert betyr altså at man bygger meningene sine på eksisterende kunnskap på et felt.

Hva er innovasjon?

"Organisasjons innovasjon er den suksessfulle implementeringen av kreative ideer i organisasjonen".

Innovasjon = Kreativitet + Implementering


Kreativitet er produksjonen av nye og nyttige ideer
av individer eller små grupper av individer som jobber sammen


Implementering er metodene som benyttes for å ta i bruk
kreative ideer i praksis.

Felles blogg for RUSK

Rune har tatt initiativet til å opprette en felles blogg for studenter som jobber på Rusk. Tankene er at det vil være lettere å kunne huske en nettadresse enn flere. Her er det linker til hver enkelt student ha en link til sitt personlige arbeid. Vi har også muligheten til å legge ut innlegg og diskusjoner som kollegar (og andre interesserte) kan delta i.

Målene i fagplanen 6400

Her har alle studentene bidrat til begrepsutvikling og forståelse av målene i fagplanen;

Mål 1: Studentene skal etter endt emne kunne innhente, analysere og vurdere nye digitale
læringsressurser


Mål 2: Studentene skal etter endt emne kunne bruke IKT som driver i kunnskapsutvikling og
samhandling med andre.

Mål 3: Studentene skal etter endt emne kunne initiere og utvikle IKT baserte
kunnskapsnettverk

Mål 4: Studentene skal etter endt emne kunne foreta etiske og juridiske vurderinger knyttet til nettverksjobbing.

Mål 5: Studentene skal etter endt emne kunne være støttespiller for ledelsen ved
innføring og tilrettelegging av nye lærings- og samhandlingsformer.